Saffransostkaka Recept
Ett ljuvligt recept på ostkaka med saffran, inskickat av Margareta D. Serveras gärna tillsammans med plommonsylt och lättvispad grädde!
Ostkaka med saffran
Ash
5.0 stjärnor baserat på 1 omdömen
Kategori
Dessert
Kök
Svenskt
Receptförfattare
Ash
Portioner
1
Förberedelse
20 minuter
Tid
1 timme
Alla våra recept och bilder kommer från våra egna kunder och innehåller saffran som finns att köpa i vår webshop.
Ingredienser
-
500 g Kesella
-
5 dl creme fraîche
-
5 stora ägg
-
1 g saffran
-
1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
-
1 msk strösocker
-
2 msk vetemjöl
-
1 dl mandelmjöl
-
1 citron (endast zest)
Instruktioner
Mortla saffran tillsammans med 1 kryddmått strösocker och låt dra i 1 msk hett vatten i 10 minuter. När det svalnat, vispa tillsammans med äggen. Förbered ugnen på 150°C.
Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort).
Smörj en stor pajform med smör och fördela finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet!) jämnt över hela formen eller använd färdigt mandelmjöl.
Häll i smeten i pajformen, sedan in i ugnen i mitten i 1 timme. Den pöser upp som en sufflé så kolla ytan så den inte bränns. Ställ i så fall en plåt ovanför.
Stäng av ugnen efter 1 timme, men låt kakan stå kvar i ugnen i ytterligare 1 timme tills den ”stannat” och fått guldgul till gyllenbrun färg. Den sjunker ner då!
Svalna under en ren handduk och med ett ”lock” ovanpå, t.ex. en bricka. Handduken suger upp ånga från kakan och den blir fuktig och fin. Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås (körsbär, hallon, plommon). Toppa eventuellt av med en klick lättvispad grädde. Lycka till!
Anteckningar
Recept skrivet av Margareta D. För glutenfritt alternativ, använd majsstärkelse istället.