Alla våra recept och bilder kommer från våra egna kunder och innehåller saffran som finns att köpa i vår webshop: ekosaffran.se
Saffransostkaka med plommonsylt och grädde
1. Vispa ihop äggsmeten, rör i Kesella och creme fraîche med stadig ballongvisp till jämn smet (går jättefort)
2. Hälles i smord (med smör) STOR pajform, bröad med finhackad sötmandel (kör 200 gram mandlar i mixer, och ha i burk i kylskåpet!) eller använd färdigt mandelmjöl.
3. 150 grader varm ugn 1 timme på mellanfalsen eller nedre delen. Den pöser upp som en sufflé så kolla ytan så den inte bränns. Ställ i så fall en plåt ovanför.
4. Efter 1 timme så stäng av ugnen, men låt kakan stå kvar i ugnen 1 timme till tills den ”stannat” och fått guldgul till gyllenbrun färg.
Den sjunker ner då!
5. Svalna under en ren handduk och med ett ”lock”ovanpå, t ex en bricka. Handduken suger upp vattenånga från kakan och den blir ändå fuktig och fin.
Serveras rumstempererad med fin sylt eller bärsås (körsbär, hallon, plommon) eventuellt toppa med en klick av lättvispad grädde.
Lycka Till! / Margareta.D
Saffranet som användes i detta recept kan du köpa här ekosaffran.se
För fler saffransrecept besök https://ekosaffran.se/recept/