Saffranspizza med västerbottensost recept
Saffranspizza med västerbottenost är ett riktigt trevligt recept som passar utmärkt att bjuda på vid nästa tillställning.
Saffranspizza med västerbottenost
Ash
5.0 stjärnor baserat på 1 omdömen
Kategori
Pizza
Kök
Italienskt
Receptförfattare
Ash
Portioner
4 pizzor
Förberedelse
1 timme
Tid
15 minuter
Alla våra recept kommer från våra egna kunder och innehåller saffran som finns att köpa i vår webshop.
Ingredienser
Deg
-
15 g jäst
-
3 dl fingervarmt vatten
-
0,5 g saffran
-
2 tsk socker
-
1 tsk havssalt
-
2 msk olivolja
-
1 dl durumvete
-
5 dl vetemjöl
Topping
-
300 g riven västerbottensost
-
16 skivor lufttorkad skinka
-
4 färska fikon
-
4 msk flytande honung
-
2 dl pistagenötter
Instruktioner
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Stöt saffranet med sockret och blanda ner i jästen tillsammans med salt och olja.
Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget tills degen är smidig men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 10 minuter.
Låt jäsa i 45 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i fyra delar och kavla ut till runda pizzor.
Fördela osten jämnt över pizzorna och grädda mitt i ugnen tills osten och degen fått fin färg, ca 10-15 minuter.
Toppa med lufttorkad skinka, fikon, nötter och avsluta med att ringa honung över.
Anteckningar
Följ Julias instagram som står för receptet för mer inspiration: instagram.com/julias_kok. Istället för det här receptet kan du även testa kalljäst pizza i form av äkta napolitansk pizza, där du med lite saffran i degen och lagom västerbottenost får en liknande känsla med en betydligt bättre pizzagrund.