Saffransbullar med mandelmassa recept

Saffransbullar med mandelmassa och vanilj

Saffransbullar är en av de absolut största favoriterna när det kommer till julbak här hemma. Till skillnad från lussekatter som kanske är mer kopplat till Luciafirandet är det nog just nu lite mer trendigt med just saffransbullar, och bakandet startar ofta numera redan i november.

Ta mig till receptet!

Baka bästa saffransbullarna till julbaket

Det finns några saker som är extra värda att tänka på för att få till saffransbullarna så de blir så där perfekta som på de bästa bagerierna. Därför vill jag ta dig igenom lite teknik innan vi kommer till själva receptet.

Ska du baka saffransbullar till julfikat, så vill du ju ändå att de blir så saftiga och luftiga som möjligt, med en ljuvlig doft av saffran. Låt oss gå igenom allt du behöver veta för att uppnå önskat resultat.

Vetedegen för saffransbullar

Ja, grunden till alla goda bullar är vetedegen som är grunden och banar väg för resten av bullen att kunna bli så där perfekt. För hur vi än vrider och vänder är det ett faktum: 
En dålig vetedeg = torr och tråkig bulle, medans en saftig vetedeg, ger alla förutsättningar i världen för att lyfta smaker.

Så hur får du till en saftig vetedeg?

Använd proteinrikt mjöl

Vill du få till en bra vetedeg som är saftiga och fluffiga saffransbullar rekommenderar jag vetemjöl special som är idealiskt tack vare sin högre proteinhalt. Det gör att degen kan binda mer vätska, jäsa bra och ge extra fluffiga och saftiga bullar. Det finns även andra mjölsorter och vill du experimentera vidare kan du testa t.ex Manitoba-mjöl, som är ännu starkare och ofta har högre proteinhalt. Men det räcker gott och väl med vetemjöl special och tar dig riktigt långt.

Jäs bulldegen längre

Ett generellt tips är att våga minska jästmängden och låta degen jäsa längre för ett bättre resultat. Längre jästid av vetedegen och bullknutar, vågar jag lova resulterar i djupare smak, mer fluff och bättre struktur av bullarna. Det kräver egentligen inte mer arbete heller, utan bara något bättre planering. Jästiden påverkas främst av den mängden jäst men även andra faktorer spelar in, som temperaturer och luftfuktighet. I detta recept förespråkar jag ca 3-4 timmars jäsning, men du kan även kalljäsa din vetedeg över natten med fördel, vilket ger ännu mer smak! Ska du kalljäsa rekommenderar jag att utgå från att halvera mängden jäst mot receptet. 

Hög hydrering

En högre hydrering på bulldegen ger helt klart bättre förutsättningar att få till riktigt saftiga, fluffiga och goda saffransbullar och är därför en otroligt viktig faktor! När du gör saffransbullar vill du därför helst ligga på 55% hydrering och uppåt om du är bekväm att hantera kladdigare degar. När man pratar om procent (t.ex 55%) är det alltså  bagarprocent, och då utgår man alltid från mjölet som 100%. Alltså skulle det i detta fall vara 550g eller ml vätska (mjölk eller vatten).

Använd bra saffran när du ska göra saffransbullar

Jag fattar, det låter så självklart, men ack så sant! Saffran i hela pistiller är i särklass det bästa och sprängfyllda med massor av aromer och smak. Lika självklart som att du vill ha hela pepparkorn som du har i kvarnen, eller hela kardemumma kärnor som du mortlar när du gör kardemummabullar. Högkvalitativt saffran lyfter verkligen saffransbullarna till nästa nivå! Förutom en otroligt god doft smakar det även mycket mer, vilket kommer runda av bullarna och göra dem mer smakfyllda.

Vi nämnde vetedegen ovan. där kan du t.ex använda färdigmarinerad saffran som legat och dragit i  rom eller cognac. Långt ifrån alla har en färdig marinad, och då kan du se till att krossa saffranstrådarna och lösa upp det i degspadet som du sen tillsätter i mjölet.

    star
    Tillbaka till blogg

    Lämna en kommentar

    Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.