Saffransbullar med mandelmassa recept
Saffransbullar är en av de absolut största favoriterna när det kommer till julbak här hemma. Till skillnad från lussekatter som kanske är mer kopplat till Luciafirandet är det nog just nu lite mer trendigt med just saffransbullar, och bakandet startar ofta numera redan i november.
Baka bästa saffransbullarna till julbaket
Det finns några saker som är extra värda att tänka på för att få till saffransbullarna så de blir så där perfekta som på de bästa bagerierna. Därför vill jag ta dig igenom lite teknik innan vi kommer till själva receptet.
Ska du baka saffransbullar till julfikat, så vill du ju ändå att de blir så saftiga och luftiga som möjligt, med en ljuvlig doft av saffran. Låt oss gå igenom allt du behöver veta för att uppnå önskat resultat.
Vetedegen för saffransbullar
Ja, grunden till alla goda bullar är vetedegen som är grunden och banar väg för resten av bullen att kunna bli så där perfekt. För hur vi än vrider och vänder är det ett faktum:
En dålig vetedeg = torr och tråkig bulle, medans en saftig vetedeg, ger alla förutsättningar i världen för att lyfta smaker.
Så hur får du till en saftig vetedeg?
Använd proteinrikt mjöl
Vill du få till en bra vetedeg som är saftiga och fluffiga saffransbullar rekommenderar jag vetemjöl special som är idealiskt tack vare sin högre proteinhalt. Det gör att degen kan binda mer vätska, jäsa bra och ge extra fluffiga och saftiga bullar. Det finns även andra mjölsorter och vill du experimentera vidare kan du testa t.ex Manitoba-mjöl, som är ännu starkare och ofta har högre proteinhalt. Men det räcker gott och väl med vetemjöl special och tar dig riktigt långt.
Jäs bulldegen längre
Ett generellt tips är att våga minska jästmängden och låta degen jäsa längre för ett bättre resultat. Längre jästid av vetedegen och bullknutar, vågar jag lova resulterar i djupare smak, mer fluff och bättre struktur av bullarna. Det kräver egentligen inte mer arbete heller, utan bara något bättre planering. Jästiden påverkas främst av den mängden jäst men även andra faktorer spelar in, som temperaturer och luftfuktighet. I detta recept förespråkar jag ca 3-4 timmars jäsning, men du kan även kalljäsa din vetedeg över natten med fördel, vilket ger ännu mer smak! Ska du kalljäsa rekommenderar jag att utgå från att halvera mängden jäst mot receptet.
Hög hydrering
En högre hydrering på bulldegen ger helt klart bättre förutsättningar att få till riktigt saftiga, fluffiga och goda saffransbullar och är därför en otroligt viktig faktor! När du gör saffransbullar vill du därför helst ligga på 55% hydrering och uppåt om du är bekväm att hantera kladdigare degar. När man pratar om procent (t.ex 55%) är det alltså bagarprocent, och då utgår man alltid från mjölet som 100%. Alltså skulle det i detta fall vara 550g eller ml vätska (mjölk eller vatten).
Använd bra saffran när du ska göra saffransbullar
Jag fattar, det låter så självklart, men ack så sant! Saffran i hela pistiller är i särklass det bästa och sprängfyllda med massor av aromer och smak. Lika självklart som att du vill ha hela pepparkorn som du har i kvarnen, eller hela kardemumma kärnor som du mortlar när du gör kardemummabullar. Högkvalitativt saffran lyfter verkligen saffransbullarna till nästa nivå! Förutom en otroligt god doft smakar det även mycket mer, vilket kommer runda av bullarna och göra dem mer smakfyllda.
Vi nämnde vetedegen ovan. där kan du t.ex använda färdigmarinerad saffran som legat och dragit i rom eller cognac. Långt ifrån alla har en färdig marinad, och då kan du se till att krossa saffranstrådarna och lösa upp det i degspadet som du sen tillsätter i mjölet.
↓
Saffransbullar med mandelmassa
Ash
5.0 stjärnor baserat på 5 omdömen
Kategori
Bullar
Kök
Svenskt
Receptförfattare
Ash
Portioner
40
Förberedelse
4 timmar
Tid
15 minuter
Dags för julbaket? Då får du inte missa mina saffransbullar med mandelmassa och vanilj! Varför välja mellan mandelmassa eller vanilj när du kan kombinera dem och få bästa av båda världar. I det här receptet fokuserar jag på att få till saftiga saffransbullar med tydlig smak och doft från saffranet.
Läs gärna igenom mina tips i sektionerna ovan om du inte redan gjort det och har du någon fråga kan du alltid höra av dig eller skriva en kommentar i fältet längst ner så lovar jag att svara så fort jag kan.
För det här receptet använder jag mjölk men du kan enkelt byta ut mjölken mot vatten för en lite annorlunda konsistens.
Ingredienser
-
1150 g vetemjöl special
-
630 g mjölk (3% fett)
-
25 g jäst (röd)
-
200 g smör (normalsaltat)
-
180 g strösocker
-
1 ägg
-
15 g salt
-
1 g saffran
Fyllning
-
200 g mandelmassa
-
50 g vaniljsocker
-
40 g florsocker
-
50 g farinsocker
-
300 g smör (normalsaltat)
Äggstrykning före gräddning
-
1 ägg
-
1 nypa salt
-
Skvätt vatten
-
Pärlsocker
Sockerlag efter gräddning
-
1 del socker
-
1 del vatten
Instruktioner
Ta fram smöret i tid så det hinner bli rumstempererat och väg sedan alla ingredienser i separata skålar så de står redo.
Alla ingredienser för vetedegen bör helst vara kylskåpskalla förutom det rumstempererade smöret och torra varor som saffran.
Redskap som används för detta recept: köksmaskin/bunke, kavel, pizzaslicer samt slickepott för att bre på fyllning.
Börja med att krossa hela saffranspistiller och värm försiktigt upp ca 1 dl av den totala uppvägda mjölken tillsammans med det krossade saffranet för att frigöra saffranets aromer. Det ska sjuda lätt och inte koka (ca 60-70 grader).
Låt det sedan stå att svalna i 10 min.
I bunken, häll i mjölk, jäst, upplöst saffran, socker och ägg. Kör först 1 minut på medelhastighet så jästen löst upp sig.
Obs! Vänta med smör och salt, det kommer i steg 4.
När jästen löst upp sig, häll ned hälften av allt mjöl och låt mjölet arbetas in i degen. Fortsätt köra maskinen. Därefter tillsätter du resterande mjöl gradvis tills allt har absorberats in.
När degen börjar bildas tillsätter du först smöret och kör det några minuter tills degen tagit in smöret och blivit elastiskt, och då tillsätter du saltet.
När degen börjar släppa från bunkens kanter (om du kör i maskin), ta ut den och forma till en degboll. Låt sedan degbollen jäsa lufttätt ca 40-60 minuter.
Börja göra fyllningen medan degen jäser. Riv mandelmassa och blanda med vaniljsocker, florsocker, farinsocker och det rumstempererade smöret.
Kavla ut degen i en rektangel. Mjöla bakbordet lite för att förhindra att degen fastnar för mycket. Är det alldeles för svårt så ingen panik! Forma först degen och ställ in den lufttätt i kylen 30 minuter så blir den lätthanterlig.
Bred ut fyllningen och vik degen lätt över från långsida till långsida så att fyllningen täcks helt. Stryk sedan över med kaveln försiktigt för att stänga degen.
Skär ut i strimlor om ca 1 cm med pizzaslicer och gör bullnystan. Färdiga bullnystan lägger du direkt på en plåt med bakplåtspapper. Det blir ungefär 40 stycken.
Se till att täcka bullnystan så att de ligger helt lufttätt och och låt ligga och jäsa i 2-3 timmar tills ca dubbel i storlek.
När bullnystan jäst klart så är det dags för pensling:
Vispa ihop 1 ägg med en nypa salt och en skvätt vatten och pensla på bullarna och toppa med pärlsocker innan du gräddar av dem.
Baka bullarna i 195°C varmluft 10-14 minuter mitt i ugnen tills bullarna är gyllene eller har önskad färg. Medan kan du förbereda sockerlagen genom att värma upp lika delar vatten och socker i en kastrull tills sockret smält, ca 1 dl var.
När bullarna är färdiggräddade så låt dem sätta sig någon minut eller två. Pensla sedan på sockerlagen medan bullarna är varma för att stänga in fukten så de håller sig saftiga.
Slutligen: Låt svalna en stund och njut av dina nygräddade saffransbullar. God jul!